Ouders / verzorgers

Thuissituatie en school

Als ouder wil je dat je kind zich goed voelt en zich goed kan ontwikkelen. Wanneer er bij een jongere sprake is van problemen die samenhangen met hoogbegaafdheid, is er vaak al een lange weg afgelegd.

Veel jongeren die worden aangemeld bij Stichting Feniks Ontwikkelingsbegeleiding  zijn op meerdere plekken in zorg en onderwijs vastgelopen. Mogelijk herkent u dit: uw kind is gedeeltelijk of geheel thuis komen te zitten van school. En meestal zijn er al aardig wat partijen betrokken, waaronder leerplicht, school, jeugdzorg, psychologen en andere hulpverleners.

De situatie legt veelal een grote druk op jullie gezin. Op uw als ouder/ verzorger, maar ook op broers en zussen. En natuurlijk op de jongere zelf. Uw hele gezin is hierbij betrokken. Zeker als er ook sprake is van bijvoorbeeld stemmingsproblemen, angst, een omgekeerd dag-, nachtritme of (te) veel gamen van uw kind.

Rust en ruimte

Wij kijken samen met jullie wat de zorgbehoefte is en wat jullie precies nodig hebben. We vinden het belangrijk om vanaf het begin samen te werken om de best passende begeleiding/ zorg te kunnen vormgeven. U kent uw kind immers het beste.

Stichting Feniks Ontwikkelingsbegeleiding biedt een veilige plek waar jullie kind wordt gezien en waar hij of zij weer de kans krijgt om zichzelf te zijn. Voor jullie als ouders kan de plaatsing van jullie kind bij Stichting Feniks Ontwikkelingsbegeleiding wellicht ook een stukje rust en ruimte thuis teruggeven.

Toekomstperspectief

Stichting Feniks Ontwikkelingsbegeleiding biedt uw kind een veilige omgeving met ontwikkelingsgelijken. Op onze leefgroep vinden ze herkenning en erkenning bij elkaar.

Vaak zien we dat jongeren (en ouders) het eerst nodig hebben om even tot rust te komen. De jongere komt uit een stressvolle situatie en het wegnemen van druk en verplichtingen werkt helpend en helend. De sociale context van de peergroup helpt bij het creëeren of vasthouden van een dag-/nachtritme.

Tevens heeft de verbondenheid met jongeren die vergelijkbare ervaringen hebben gehad, vaak een positief effect op het zelfbeeld. Dit geeft het zelfvertrouwen van uw kind weer kans om te groeien. Hierdoor kunnen nieuwe mogelijkheden ontstaan tot het ontwikkelen van vaardigheden, het uitproberen van vergeten of diep weggestopte talenten en het oriënteren op persoonlijke wensen, doelen en toekomstperspectieven.

Aanmelden, hoe gaat dit in zijn werk?

Voor iedere jongere stellen we in overleg met jullie en de jongere een zorgtraject op. Ieder traject is anders en wordt met zorg samengesteld op basis van de zorg/ begeleidingsbehoefte. Het traject wordt vergoed vanuit gemeente of onderwijs. 

Gedurende het traject wordt dit proces gemonitord en begeleid door onze trajectbegeleiders.

 

Z

Eerste contact

Wanneer er belangstelling is voor Feniks komen wij telefonisch of per mail in contact.

We maken dan graag een afspraak voor het telefonisch spreekuur. 

Z

Mogelijkheden

Tijdens het telefonisch spreekuur wordt de zorgbehoefte besproken. Naar aanleiding hiervan zijn er 3 opties:

1. Doorverwijzing naar open middag bij Feniks Ontwikkelingsbegeleiding.

2. Doorverwijzing naar een andere partij.

3. Aanmelden bij Feniks Ontwikkelingsbegeleiding.

Z

Toelichting

1. Tijdens een bezoek aan onze open middag laten wij onze locatie zien en is er gelegenheid om te praten met onze groep- en trajectbegeleiding.

2. We denken graag mee als er wordt geconcludeerd dat Feniks niet de juiste match is.

3. De aanmeldformulieren worden via Zivver ingevuld en aan ons retour gestuurd. 

Z

Intake

Nadat wij de aanmeldformulieren retour hebben ontvangen plannen we een intake in. Op basis van dit gesprek stellen wij een offerte op.

Daarna kan de offerte ingediend worden bij de gemeente, bij goedkeuring ontvangen wij de beschikking en gaan we kijken wanneer de jongere bij ons kan starten. 

Z

Starten

We zorgen voor een warm welkom voor iedere jongere. Zij maken kennis met hun begeleiders en andere jongeren in de leefgroep. We besteden veel aandacht aan het wennen op onze locatie en het opbouwen van een ritme.

Vragen of kennismaken?

Heb je nog over ons aanbod, zoek je hulp of wil je graag een (telefonisch) gesprek of een intake aanvragen, dan kun je ons contactformulier invullen. Wij zullen dan zo snel mogelijk contact met je opnemen.